Free valuation

How much is your flat in Madrid worth?

Get an instant market range by district and area, and download your free valuation report in PDF.

Value my home for free
Calculating a charge by coefficient: what to check before sharing out costs
Propietarios · 4 min

Calculating a charge by coefficient: what to check before sharing out costs

Before apportioning a charge by coefficient, it is advisable to check whether the expense is governed by the quota in the title deed, whether there is a valid agreement establishing a different rule, and whether the community is dealing with a legal exception. The key is not to apply an automatic formula, but to review the nature of the expense, the title deed, the bylaws and the minutes approving the apportionment.

Why it is not enough simply to apply the coefficient

When a charge appears in a community, the most common reaction is to think it must be shared out according to each flat or premises’ share of ownership. That idea starts from a correct but incomplete general rule. The Horizontal Property Act provides that each owner must contribute, in accordance with the share fixed in the title deed or as otherwise specifically established, to general expenses for the proper maintenance of the building, its services, charges and liabilities that are not susceptible to individual allocation. That is what article 9.1.e) of Law 49/1960 on Horizontal Property sets out.

However, that rule does not mean that every charge can be apportioned mechanically by coefficient in every case. Before calculating, it is advisable to check three things: what type of expense it is, what the title deed and bylaws say, and what agreement the owners’ meeting has adopted. Only then will you know whether the share of ownership is the applicable basis or whether a valid exception exists.

### 1) First check whether the expense is general or can be individually allocated

The first question is not how much each neighbour pays, but what kind of expense is to be shared.

Under article 9.2 of the same law, expenses that cannot be charged to one or several flats or premises are deemed general. If the expense can be attributed to a single private element or to a small group of owners, it is not always appropriate to use the coefficient for the entire building.

Practical steps:

1. Read the notice and the minutes to identify precisely the purpose of the charge.

2. Distinguish whether it relates to maintenance, repair, accessibility, improvement or a specific service.

3. Ask whether the expense benefits the whole community or only part of it.

4. Check whether the agreement refers to a general apportionment or a special quota.

Advice: do not assume that works affecting a common element must always be paid by everyone in the same proportion. In horizontal property, the nature of the expense takes precedence over habit.

Common mistake: combining different concepts in the same charge, for example a general repair and an expense affecting only one specific area. If they are grouped together without separating their legal basis, the apportionment may give rise to challenges.

### 2) Review the title deed and bylaws before apportioning

Article 5 of the law states that the title deed sets out each flat or premises’ share of ownership, and that this share is determined taking into account, among other criteria, usable area, interior or exterior location, situation and the likely use of common services or elements. In addition, the title deed itself may contain rules on use, expenses, administration and management.

This means the coefficient is not a figure freely chosen for each charge. It is the starting point, unless there is a different rule validly incorporated into the community’s regime.

Before apportioning, check:

1. The share shown in the deed or title deed.

2. Whether the bylaws establish a specific way of distributing that type of expense.

3. Whether there is a particular rule for appurtenances, premises, special elements or specific services.

4. Whether changing the apportionment would require amending the title deed or bylaws.

It is worth remembering an important point here: agreements approving or amending the rules contained in the title deed or bylaws require unanimity of all owners who, in turn, represent all ownership shares, in accordance with article 17.6 of the law. Therefore, it is not enough for the meeting to decide to apportion things “differently” if that new formula alters a structural rule of the regime.

### 3) Check whether the owners’ meeting has adopted a valid and sufficient agreement

The coefficient is only applied properly if the charge agreement fits the law and the required majorities. Article 14 gives the owners’ meeting responsibility for approving the budget of foreseeable expenditure and income and the corresponding accounts, as well as approving budgets and carrying out works. Article 17 sets out the majorities required depending on the type of agreement.

Therefore, before sharing out costs it is advisable to review:

1. Whether the meeting was validly convened.

2. Whether the charge appeared on the agenda.

3. Whether the agreement identifies the expense, its purpose and the method of apportionment.

4. Whether the required majority was the correct one for that specific agreement.

5. Whether the minutes clearly record what was approved.

The practical form matters a great deal: an apportionment may be mathematically correct and yet still poorly supported if the minutes do not make clear what expense is being approved, who pays it and how it is calculated.

### 4) Bear in mind the legal exceptions that alter the apportionment

There are cases where the community cannot simply apply the coefficient rule, or where the law imposes a specific treatment.

A clear example is found in article 17.1: when common telecommunications infrastructure or certain renewable energy installations or collective energy supplies are agreed, the community may not pass the cost on to those who did not expressly vote in favour of the agreement, save for the conditions set out in the rule itself. Article 17.2 also regulates accessibility works and their financing in specific terms, and article 17.4 deals with other innovations, new installations and improvements with their own rules on who is bound and who is not.

In addition, article 10.2 provides that certain mandatory works shall be borne by the owners, with the meeting’s agreement limited to apportioning the relevant charge and determining the terms of payment. In other words, even for mandatory works the meeting does not invent the apportionment rule, but fits it within the legal framework.

It is also advisable to review the community surrounding the work or service. If it concerns an association of communities or elements with differentiated use, the apportionment may not be uniform for all owners. And if the expense arises from a specific activity, there may be a special recovery regime.

How to check before paying or disputing

If you receive a charge calculated by coefficient, the most prudent approach is to follow this order:

1. Ask for the minutes of the meeting and the notice.

2. Locate the exact agreement and the nature of the expense.

3. Compare the apportionment with the share in the title deed.

4. Review the bylaws and internal rules, if any.

5. Check whether the law provides an exception for that type of expense.

6. If in doubt, request written clarification from the property manager or the chair.

Practical advice: if the community wants to change the apportionment criterion on a permanent basis, do not treat it as a simple charge. You may be dealing with an amendment to internal rules that requires more than an ordinary approval.

Common mistake: confusing “apportioning by coefficient” with “always apportioning equally”. The share is the general legal basis, but it does not override the title deed, the bylaws or the exceptions in the LPH.

If you need help reviewing the documentation before apportioning or challenging a charge, you can ask for guidance at /contacto or request an indicative estimate of your property at /valoracion-vivienda-madrid, with PDF report and an optional visit if you need one.

What should be clear at the end

The useful idea is this: to calculate a charge by coefficient, it is not enough to multiply a quota. First you must check whether the expense is truly general, whether the title deed or bylaws impose a different rule, whether the meeting agreement is valid and whether there is a legal exception changing the apportionment method. Only then will you know whether the coefficient applies without qualification or whether it needs to be adjusted.

If in doubt, the general guidance helps to organise the review, but it does not replace an analysis of the specific agreement, your property’s title deed and the community documentation. For an in-person review, the UBICASA office at Calle Montesa 29, Madrid, is open Monday to Friday from 10:00 to 15:00 and from 16:00 to 19:00.